Alleen A-kwaliteit tegels
Altijd de beste prijs
Voor 12.00 besteld, volgende (werk)dag in huis
Logo van Tegelpaleis: Topmerken voor de beste prijs

Zelf visgraat tegels leggen stappenplan

Wanneer u zelf visgraat tegels wilt leggen, dan kunt u onderstaand stappenplan gebruiken. Meer weten of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze showroom. Wij helpen u graag!

Stap 1. Het meten en markeren van het middelpunt

Bij het leggen van een visgraatmotief is de eerste stap het vinden van het middelpunt van de muur. Dus meet de lengte van de muur en markeer het halve punt.

Stap 2. De tegels droogleggen

Leg uw tegels op de grond voordat u ze aan de muur lijmt, zodat u het visgraatmotief gemakkelijker kunt berekenen. Leg een stuk stevig karton op de bank en markeer met de waterpas het halve punt van de muur op het karton.

Stap 3. Bepaal de hoek van 45 graden voor de eerste tegel

Zet het vierkant op een hoek van 45 graden. Plaats het vlak tegen de muur in de buurt van de halve markering. Leg vervolgens de eerste tegel zo langs het vierkant dat de hoek op één lijn staat met de halve markering.

Stap 4. De volgende tegels leggen
Leg de volgende tegel onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de eerste tegel. Tussen de tegels kun je het beste afstandhouders plaatsen. Leg de tegels in dit patroon totdat u de eerste tegels moet snijden.

Fraai visgraat patroon
Stap 5. Markeer de tegels die gesneden moeten worden

Markeer op de rand van de tegels waar ze gesneden moeten worden. Plaats de volgende tegel en afstandsstukken. Markeer op deze tegel waar hij gesneden moet worden. Gebruik het vierkant of een liniaal om lijnen te tekenen op de tegels waar ze moeten worden gesneden. Krabbel op de tegel om aan te geven wat afval is.

Stap 6. Snijd de tegels

Gebruik de tegelsnijder om de tegels op de juiste lengte te snijden. Schuur vervolgens de randen op de plaats waar ze zijn gesneden.

Stap 7. Nummer de tegels

Plaats de gesneden tegels op het karton. Nummer ze in de volgorde waarin u ze gaat leggen. Dit zal het gemakkelijker maken om de volgorde te onthouden wanneer u ze op de muur plaatst.

Stap 8. Meng de mastiek

Meng de mastiek van de tegel in een emmer met water, tot het de consistentie van tandpasta heeft.

Stap 9. Breng de mastiek aan op de muur

Gebruik de troffel van de tegelzetter om wat mastiek op te scheppen. Houd de spaan onder een hoek van 45 graden en breng deze aan op de muur. Door de troffel schuin te houden wordt de mastiek gelijkmatiger verdeeld.

Stap 10. Lijm de eerste tegels aan de muur

Lijn de hoek van de eerste tegel uit met het merkteken halverwege en bevestig de tegel aan de muur. Plaats vervolgens de tweede tegel en breng daartussen afstandhouders aan. Plaats de derde tegel op zijn plaats, met afstandshouders tussen de andere tegels. Om er zeker van te zijn dat de tegels zijn ingestreken, moet u ze een duwtje in de rug geven en licht wiebelen om de mastiestok te helpen. Ga door met het leggen van volle tegels totdat u nog wat tegels moet snijden.

Stap 11. Tegels snijden met haakse slijpmachine

Als u op een tegel slechts een klein stukje hoeft te snijden, gebruikt u een haakse slijpmachine. Snijd de tegel bij en schuur het papier om de rand glad te maken.

Stap 12. Een tegel knippen zodat deze langs de werkbank past

Meet van de hoek van de tegel tot aan de bankentop en trek 1,5 mm af van die voor de voegspecie en afstandhouders. Markeer de afstand op de tegel. Zet het vierkant op 45 graden en markeer de lijn op de tegel.

Stap 13. Snijd en lijm de tegel

Gebruik de tegelsnijder om de tegel te knippen. Schuur de snijkant om deze glad te maken. Leg lijm op de achterkant van de tegel en plaats deze op de muur met afstandhouders tussen de tegel en de andere tegels.

Stap 14. Betegeling rond een stopcontact

Meet van de muur tot aan een rand van het stopcontact. En van de muur naar de andere kant van het stopcontact. Schrijf die metingen op. Meet vanaf de bank tot aan de onderste rand van het stopcontact en vervolgens tot aan de bovenste rand van het stopcontact.

Stap 15. Markeer de tegel

Plaats een volledige tegel over het stopcontact, zonder lijm op het. Markeer de vier metingen op de tegel. Neem de tegel van de muur. Gebruik het vierkant om aan te geven waar de tegel moet worden afgesneden.

Stap 16. Snijd de tegel uit

Gebruik de tegelsnijder om de twee randen van de tegel te knippen. Bewaar deze afsnijdsels. Knip de rest van de tegel uit met de hoekslijpmachine. Wanneer u de hoekslijpmachine gebruikt om een gat in een tegel te snijden, snijd deze dan kleiner dan nodig is, gewoon om veilig te zijn.

Stap 17. Plaats de gesneden tegel

Schuur de snijranden van de tegel. Controleer of deze om het stopcontact past. Leg lijm op de achterkant van de tegel en plak deze aan de muur. Lijm de twee restjes van de tegel op hun plaats. Plaats afstandhouders tussen de tegels.

Stap 18. Tape de tegels op hun plaats

Als u begint met het leggen van de tegels tegen de muur, kunnen ze doorbuigen. Gebruik afplaktape om ze op hun plaats te houden tot ze ingesteld zijn.

Stap 19. Meten voor rond pijpen

Meet van de rand van de tegel tot een rand van de buis. Meet dan van de rand van de tegel naar de andere kant van de buis. Markeer die metingen op de tegel. Teken een halve cirkel die de twee merktekens met elkaar verbindt. Herhaal dit proces voor de andere tegels die rond de pijpen gaan.

Stap 20. Snijd de gaten in de tegels

Snijd de gaten in de tegels uit met de hoekslijpmachine. Schuur vervolgens de ruwe randen. Als u de hoekslijpmachine niet wilt gebruiken, kunt u de gaten met een tegeltang uitsnijden.

Stap 21. Monteer de tegels rond de buizen

Plaats de tegels om de buizen heen om te controleren of ze goed passen. Breng lijm aan op de achterkant van de tegels en plaats ze op hun plaats, met afstandshouders ertussen. Ga door met het betegelen om de muur af te werken.
Meer weten of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze showroom. Wij helpen u graag!

Whatsapp
Contact